Romanian English Home MUNTII SEMENIC
STATIUNEA TURISTICA SEMENIC PDF Imprimare Email

Muntii SEMENIC sunt situati pe  aliniamentul  muntilor Tarcu, Godeanu si, patial al Cernei, apartinand Carpatilor Meridionali.  Catre  nord ei  corespund, in linii generale, directiei  pe  care  sunt  amplasati  muntii  Zarandului, apartinand  compartimentului muntilor  Apuseni.  De la Caransebes pana la Valea Minisului pe directia nord-est-sud-vest, masivul Semenic se extinde pe o lungime de circa 34 km, iar de la vest la est, intre localitatile Cuptoare si Sadova Veche, pe o latime de circa 31 km.

Limita de nord ii separa de depresiunea Ezeris-Brebu, dealurile Sacosului si depresiunea Caransebes, corespunzand in general contactului dintre sisturile cristaline si rocile sedimentare, in lungul caruia raurile ai sculptat, pe un aliniament festonat, bazinete de eroziune, care adapostesc localitatile Apadia, Delinesti, Ohabita,  Rugi etc. Aceasta  limita  poate  fi  urmarita incepand cu Talva Sarbului-476 m, trece apoi pe la sud de dealul Piatra Straja-445m, pe la nord de dealurile Paza-450 m, Fantanii-485 m, Sovesna-584 m, Cucuiul Plesii-527 m, Piatra Alba-456 m, oprindu-sela aproximativ 3 km sud-vest de Caransebes, in valea larga a Timisului.

Limita de est evidentiaza caracterul unui relief afectat de fracturi tectonice; pornind de la Caransebes, limita se desfasoara pe stanga Vaii Timisului, pe directia localitatilor Buchin, Petrosnita, Valisoara, Bucosnita, Golet, Slatina-Timis, Sadova Veche, Armenis, Teregova.De la Teregova raul Timis coteste coteste brusc catre nord-vest patrunzand adanc in zona centrala a masivului Semenic. Pe o mica portiune, intre muntii Semenic si Cernei, se intercaleaza extremitatea nordica a culoarului tectonic Cerna-Mehadica, care inainteaza de la sud catre nord, pe aliniamentul Domasnea-Poarta Orientala-Teregova.
semenic
Limita de sud separa muntii Semenic de  muntii  Almaj prin  intermediul  depresiunii  Bozovici,  desfasurarea ei sinuoasa lasand in afara culmi netede si prelungi denumite tilve . Ea  poate  fi  urmarita  incepand din  vf.Lazul Mare, continua pe la sud de vf.Capul Dealului i-784 m, situat la 3 km vest de localitatea Parvova, vf.Lacul Cerbului-933 m, dupa care traverseaza Tilva Breazovii. De aici, inainteaza pe la sud de vf. Polovart - 954 m, trece peste  Dealul Zagrazii si se opreste la confluenta vaii Poneasca cu valea Minisului.

 

Pentru informatii despre cazare, trasee turistice, etc. apasati aici

 
Copyright © 2018 Centrul de Informare Turistica Prigor. Toate drepturile rezervate.
 

Unitati cazare

Vremea